• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
DEPARTEMENTEN AUVERGNE:
Klik op deze links voor informatie over de verschillende departementen in de Auvergne:

Allier | Cantal | Haute-Loire | Puy-de-Dome

Vakantie in de Auvergne


De regio Auvergne is vooral bekend door het vulkanische en daardoor ruige karakter van de departementen Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dome. Minder bekend is het departement Allier, in het noorden van de Auvergne, dat bestaat uit een glooiende, heuvelachtige omgeving. De Allier is daardoor geschikt voor wandelvakanties en fietsvakanties voor iedereen, terwijl de Cantal, Puy-de-Dome en Haute-Loire voor de meer sportievere wandelaars en fietsers geschikt zijn vanwege de vele (lange en steile) klims.

De Auvergne begint op zo'n 3 uur rijden ten zuiden van Parijs, zo'n 8 uur vanaf Amsterdam. Met de auto komt u in de Auvergne via de snelwegen A71/A75 (Parijs-Bourges-Clermont-Ferrand) en A77/N7 (Parijs-Nevers-Moulins). De Auvergne ligt net in de zuidelijke helft van Frankrijk, net onder de Loire, wat gunstig is want daar begint het zuidelijke klimaat.

Als mensen de Auvergne al kennen is dat vanwege de vulkanen, zoals de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme. Het meest noordelijke deel van de Auvergne, het departement Allier, is een gebied waar de koningen van Frankrijk vandaan komen en dat is nog te zien aan de vele kastelen die het gebied rijk is. In de hele Auvergne staan veel Romaanse kerken. Via deze site heeft u toegang tot het grootste aanbod vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de regio Auvergne, in het midden van Frankrijk.
 
FIETSVAKANTIES EN WANDELVAKANTIES:
De Auvergne is in Frankrijk de regio bij uitstek voor mooie fietsvakanties, wandelvakanties en rondreizen. Want met al die rust, natuur, kleine weggetjes en weinig verkeer is het goed wandelen en fietsen en is het ook leuk om rustig te toeren met de auto of motor. Wij hebben op de website een groot aanbod fietsvakanties en wandelvakanties staan waarbij u kunt kiezen uit een standplaats vakantie, een trektocht of een rondreis waarbij u om de paar nachten met de auto of motor naar de volgende accommodatie reist om daar lokaal te wandelen en/of te fietsen. En een rondreis zonder dat u hoeft te wandelen of te fietsen kan uiteraard ook!

Kies het type reis van uw voorkeur voor een totaal overzicht in de gehele Auvergne:

FIETSVAKANTIES | WANDELVAKANTIES

Natuur in de Auvergne


Natuurliefhebbers zullen in de Auvergne genieten van de schone lucht en de hoge kwaliteit van het milieu. De vele meren, vulkanen, valleien, bossen en moerassen in de Auvergne hebben een uitzonderlijke flora en fauna die ongetwijfeld een grote indruk zullen achterlaten. Met maar liefst 109 natuurlijke bronnen (waaronder die van Volvic), bijna honderd vulkanen en meer dan 20.000 kilometer aan waterstromen is de Auvergne een van de grootste en best bewaarde natuurgebieden van Europa.

In de Allier (noorden van de Auvergne) ligt Europa's grootste eikenbos, het Foret de Troncais. Het midden en zuiden van de Auvergne is het domein van de vulkanen. In het Parc naturel regional des volcans d'Auvergne wandel je hoog over de toppen van de Plomb du Cantal, de Puy de Dome of de Puy de Sancy. In het Parc naturel regional Livradois Forez zijn vele duizenden kilometers aan wandelroutes die voeren door bossen, bergmassieven en ijsvalleien.

De skigebieden van de Auvergne bieden een scala aan wintersportactiviteiten zoals alpine skien, langlaufen, wandelen in de sneeuw, rodelen of snowboarden. In de zomer kun je watersport beoefenen (bij voorbeeld rafting), maar ook paragliden of bergbeklimmen, zeker als je houdt van een beetje spanning en avontuur!
Danzij de natuurlijke bronnen heeft de Auvergne van oudsher vele kuuroorden. Hier kunt u vakantie zo dicht mogelijk bij de natuur beleven en haar weldadige werking ervaren, om vervolgens weer helemaal op krachten te komen.
Ontdek het beste van de Auvergne in de video 'Auvergne nieuwe wereld'. De video duurt 6 minuten en toont het sportieve karakter van met name het ruigere deel van het midden en het zuiden van de Auvergne.
Op de site van het Regionaal Bureau du Tourisme Auvergne staan alle brochures. U kunt deze online bestellen en dan worden deze binnen enkele dagen bezorgd. U kunt de brochures ook downloaden in PDF-formaat.

Hoofdstad Clermont-Ferrand


De hoofdstad en tevens grootste stad van de Auvergne is Clermont-Ferrand, ontstaan uit de samensmelting van de steden Clairmont en Montferrand. De stad kent een rijke geschiedenis, een gezellig centrum en diverse interessante bezienswaardigheden. Op de plaats waar Clermont-Ferrand ligt zijn diverse opgravingen gedaan die stammen uit de vierde eeuw voor Christus en men neemt aan dat er rond die tijd een nederzetting ontstond. In de keizertijd heette de plaats Augustonemetum, deze stad groeide uit tot een belangrijke plaats met ongeveer 25.000 inwoners.

Een van de mooiste gebouwen van Clermont-Ferrand is de Notre-Dame-de-l’Assomption kathedraal. Bijzonder is vooral dat het gebouw is vervaardigd van zwarte lavasteen afkomstig uit de Auvergne. De gotische kerk heeft een zeer strenge uitstraling door de kleur van het lavasteen. Naar verluid begon men in 1248 met de bouw van deze kathedraal en was deze pas in de 19e eeuw helemaal voltooid.

Het oude, middeleeuwse, centrum van Montferrand is goed bewaard gebleven. Als u hier ronddwaalt, waant u zich in vervlogen tijden. De 12e eeuwse stad bestaat uit twee hoofdstraten. Er zijn prachtige oude huizen uit de gotische periode en de renaissance te vinden met vaak bijzonder mooie binnenplaatsen. Ook vindt u er barokke fonteinen, smalle straatjes en imposante pleinen. In 1962 begon er een uitgebreide restauratie van dit deel van de stad. Nu zijn alle herenhuizen met hun beeldhouwwerken weer in volle glorie te aanschouwen.
Bij ons ziet u (bijna) alle vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Auvergne.

De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Regionaal Bureau voor Toerisme Auvergne.

Photo Credits: o.a. © Hugo van Holten