• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
<< VAKANTIEHUIZEN ZOEKEN IN DE CHER
of klik op:
Vakantiehuizen Cher
Chambres d'hôtes Cher
Hotels Cher
Campings Cher

Vakantie in de Cher


De Cher (departement 18) ligt in het zuiden van de regio Centre. Meer zuidelijk ligt de Allier en aan de westkant ligt de Indre. Een groot deel van de Cher staat, samen met de Indre, ook wel bekend als de Berry. De Cher vormt de verbindingszone tussen het Parijse Bekken en het Centraal Massief en bestaat uit een uitgestrekt plateau dat in het noordoosten wordt opgestuwd door de kalkstenen hellingen van Sancerre en de Motte d'Humbligny nabij Henrichemont.

De naam Cher is afkomstig van de gelijknamige rivier. Twee zijrivieren van de Cher, de Auron en de Yèvre stromen door Bourges. Een derde zijtak, de Arnon, valt samen met de westelijke grens met de Indre terwijl in het oosten de Loire de grens bepaalt met de Nièvre, regio Bourgogne. Bourges en Vierzon zijn de grote steden in de Cher. Andere, minder grote, plaatsen zijn o.a. Saint-Armand-Montrond en Sancoins.

Drie dorpen in de Cher betwisten elkaar de eer precies in het midden van Frankrijk te liggen: Vesdun, Bruère-Allichamps en Saulzais-le-Potier. Elk van deze dorpen heeft zijn status op zijn eigen manier vormgegeven: Bruère met een mijlpaal, Vesdun met een monumentale gedenksteen en Saulzais met een grenspaal. Via deze site heeft u toegang tot het grootste aanbod vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Cher in het zuidoosten van Centre.
 
FIETSVAKANTIES, WANDELVAKANTIES:
De Cher is in Centre toch wel het departement voor rustige fietsvakanties en wandelvakanties zonder extreme klims vanwege het redelijk platte tot glooiende landschap. Wij hebben op de website een groot aanbod fietsvakanties en wandelvakanties staan waarbij u kunt kiezen uit een standplaats vakantie, een trektocht of een rondreis waarbij u om de paar nachten met de auto of motor naar de volgende accommodatie reist om daar lokaal te wandelen en/of te fietsen. En een rondreis zonder dat u hoeft te wandelen of te fietsen kan uiteraard ook!

Kies het type reis van uw voorkeur voor een totaal overzicht in geheel midden Frankrijk:

FIETSVAKANTIES | WANDELVAKANTIES

Hoofdstad Bourges


Bourges, hoofdstad van de Cher, en de Haut-Berry dragen het stempel van een geschiedenis die ruim tweeduizend jaar teruggaat. Ontstaan uit Avaricum, de hoofdstad van de Keltische Biturigen, werd Bourges in 1100 ingelijfd bij het grondgebied van de Koning van Frankrijk. Het beeld van de 15e eeuw werd bepaald door een aantal beroemde figuren: Hertog Jan van Berry, een groot kunstbeschermer, Karel VI, die de "Koning van Bourges" werd genoemd, Jacques Ceur, zijn financier en Lodewijkl XI die in 1463 de universiteit oprichtte. Tegenwoordig is Bourges een mooie en gezellige stad om te wandelen en te winkelen. Tussen de historische bouwwerken door vindt u talloze restaurants, café's en terassen.

De kathedraal Saint-Etienne in Bourges is niet alleen beeldbepalend voor de stad maar is ook het meest impossante bouwwerk van midden Frankrijk. Niet zo gek dat de kathedraal sinds 1992 op de lijst van wereldwijd beschermd erfgoed van Unesco staat. De ruimte binnen is indrukwekkend. De kooromgang en zijkappelen zijn versierd met uitzonderlijk mooie ramen die u een indruk geven van de ontwikkeling van de brandschilderkunst van de 13e tot 17e eeuw.

De kathedraal is dagelijks open voor het publiek. U kunt gratis naar binnen en op uw gemak door het gebouw dwalen. Onder de kathedraal zijn cryptes die u alleen met een gids en tegen betaling kunt bezoeken. De Rue Bourbonnoux, pal naast de kathedraal, is toch wel de mooiste straat van Bourges met opvallende vakwerkhuizen.

Tuinen in de Cher


Tuinliefhebbers kunnen hun hart ophalen in midden Frankrijk. Door de hoge kasteeldichtheid waren er ooit veel meer tuinen maar gelukkig zijn er de laatste jaren heel wat in oude glorie hersteld.

Een bijzondere tuin in een bijzonder mooi dorp is de kasteeltuin van Apremont-sur-Allier, in het uiterste zuidoosten van de Cher langs de oever van de Allier. De kasteeltuin is sinds 1977 opengesteld voor het publiek en is een ware bloementuin in Engelse stijl. Het nog steeds bewoonde château is helaas alleen van buiten te bezichtigen.

Liefhebbers van tuinen en kunst moeten zeker eens een bezoek brengen aan de Jardins Artistiques de Drulon in het zuidwesten van de Cher.

Vanaf 1998 is vanuit een verwaarloosde staat de 16 hectare omgetoverd tot een beeldentuin. Als eerste veranderde de groententuin in een bloementuin, in de daarachter gelegen weide kwam een kamertuin en een wilde tuin. Deze drie gedeeltes zijn in 2000 samen met de gebouwen opengesteld voor het publiek. Maar als snel kwamen er nieuwe tuinen bij: de tuin van Bacchus, een verzameling (15 verschillende) tafeldruiven en de tuin van Paeon met z’n Chinese pioenrozen (300 verschillende) en de Engelse rozen (80 verschillende). Ieder jaar ontvangen de Tuinen van Drulon, het kasteel en z’n bijgebouwen een internationale expositie van beelden en installaties van een vijftigtal kunstenaars. Ook zijn er het gehele seizoen door verschillende manifestaties.
Bij ons ziet u (bijna) alle vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Cher in het zuidoosten van Centre.

De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Bureau voor Toerisme Cher / Berry.

Photo Credits: o.a. © Hugo van Holten