• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk

Vakantie in de Haute-Loire


Het departement Haute-Loire ligt in het uiterste zuidoosten van de regio Auvergne. De Haute-Loire staat bekend om haar prachtige natuur, het culturele erfgoed, de historische dorpen en de vele mogelijkheiden om een actieve vakantie te organiseren. Toch wordt het gebied niet overstroomd door toeristen, wat bijvoorbeeld wel het geval is in de aangrenzende Ardèche.

De Haute-Loire kent een groot aantal authentieke dorpen, een aantal heeft het predikaat te behoren tot "de mooiste dorpen van Frankrijk". De bekendste stad van het departement is "Le Puy-en-Velay" met zo'n 30.000 inwoners. De stad ligt tussen de hoge lavarotsen waarop veel kapelletjes te vinden zijn. De kathedraal staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. "Le Puy" kent een actieve handel met veel markten. In de stad is veel aandacht voor kunst en muziek.

De Haute-Loire ligt ongeveer 750 kilometer van Lille, 130 kilometer van Lyon, en is per auto goed bereikbaar via Clermont-Ferrand of via de snelweg van Lyon naar Toulouse. "Le Puy" heeft rechtstreekse vlieg- en treinverbindingen met Parijs, het dichtstbijzijnde TGV-station is in St. Etienne.

Via deze site heeft u toegang tot het grootste aanbod vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Haute-Loire in het zuidoosten van de Auvergne.
 
FIETSVAKANTIES, WANDELVAKANTIES EN RONDREIZEN:
De Haute-Loire is in de Auvergne toch wel het departement voor de vooral sportieve fietsvakanties en wandelvakanties vanwege het ruige karakter en de klims. Wij hebben op de website een groot aanbod fietsvakanties en wandelvakanties staan waarbij u kunt kiezen uit een standplaats vakantie, een trektocht of een rondreis waarbij u om de paar nachten met de auto of motor naar de volgende accommodatie reist om daar lokaal te wandelen en/of te fietsen. En een rondreis zonder dat u hoeft te wandelen of te fietsen kan uiteraard ook!

Kies het type reis van uw voorkeur voor een totaal overzicht in de gehele Auvergne:

FIETSVAKANTIES | WANDELVAKANTIES

Natuur in de Haute-Loire


De natuur is werkelijk overweldigend. De Auvergne wordt gekenmerkt door de vele vulkanen, die zo'n miljoen jaar geleden actief waren. De vulkanen zijn gedoofd en hebben indrukwekkende kraters en rotspartijen achtergelaten.

Het landschap in de Haute-Loire is afwisselend: bergruggen, bossen en vlakkere valleien vol bloemen wisselen elkaar af. Verder zijn er veel meren en rivieren. De Loire vindt hier z'n oorsprong. Ook de lokale overheid heeft ontdekt dat het een fantastisch gebied is om te wandelen. Er zijn duizenden kilometers aan wandelpaden uitgezet. Ongeveer 800 kilometer maakt deel uit van "Grande Randonnées", zo'n 450 kortere routes hebben nog eens een totale lengte van 4000 kilometer.

In de Haute-Loire, en het naastgelegen departement Puy-de-Dome, ligt het natuurpark Parc Régional de Livradois-Forez met tevens de Monts du Forez. Wandelen in deze streek is afwisselend: in de prachtige natuur vindt u veel authentieke dorpjes, oude boerderijen, ruïnes en watermolens. Er zijn veel wandelingen uitgezet. Het gebied leent zich uitstekend voor allerlei buitensport-activiteiten, waaronder in de zomer wandelen en in de winter langlauf en sneeuwschoenwandelen. De GR3, onderdeel van het lange afstands wandelpad naar Santiago de Compostella, loopt over de toppen van de Monts du Forez naar Le Puy en Velay in de Haute-Loire.
Bij ons ziet u (bijna) alle vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Haute-Loire in het zuidoosten van de Auvergne.

De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Bureau voor Toerisme Cantal.

Photo Credits: o.a. © Rob en Corine