• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
<< VAKANTIEHUIZEN ZOEKEN IN DE ALLIER
of klik op:
Vakantiehuizen Allier
Chambres d'hôtes Allier
Hotels Allier
Campings Allier

Vakantie in de Allier


De Allier (departement 03) is gelegen in het noorden van de regio Auvergne, zo'n 300 km ten zuiden van Parijs. Rivieren, bossen en glooiende wallenlandschappen maken samen de Allier tot een landschap dat eens de bakermat was van een Frans vorstenhuis. Van oudsher staat de Allier ook wel bekend als de Bourbonnais. Hoofdstad van de Allier is Moulins. Andere grotere plaatsen zijn Montlucon en Vichy. Bekende streken in de Allier zijn o.a.: het heuvelachtige Bocage Bourbonnais in het noordwesten en het meer bergachtige Montagne Bourbonnaise in het zuidoosten. Bourbon l'Archambault in het noorden van de Allier is de wieg van de Bourbon dynastie en is een bekend kuuroord met thermale baden. De thermen uit de 17e eeuw werden dankzij de Hertog van Orleans, een broer van Lodewijk XIII, gebouwd. Ook Vichy en Neris le Bain, in het zuiden, staan bekend om de vele baden.

Een leuk, mooi park in de Allier is het ten oosten van Moulins gelegen Le Pal. Een combinatie van dierentuin en attractiepark en ruim en mooi opgezet. Behalve natuurlijk het dierenpark worden er ook shows gegeven met o.a. zeehonden en papagaaien en zijn er attracties als een wildwaterbaan en een achtbaan.

Via deze site heeft u toegang tot het grootste aanbod vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Allier in het noorden van de Auvergne.
 
FIETSVAKANTIES EN WANDELVAKANTIES:
De Auvergne is in Frankrijk de regio bij uitstek voor mooie fietsvakanties, wandelvakanties en rondreizen. Want met al die rust, natuur, kleine weggetjes en weinig verkeer is het goed wandelen en fietsen en is het ook leuk om rustig te toeren met de auto of motor. Wij hebben op de website een groot aanbod fietsvakanties en wandelvakanties staan waarbij u kunt kiezen uit een standplaats vakantie, een trektocht of een rondreis waarbij u om de paar nachten met de auto of motor naar de volgende accommodatie reist om daar lokaal te wandelen en/of te fietsen. En een rondreis zonder dat u hoeft te wandelen of te fietsen kan uiteraard ook!

Kies het type reis van uw voorkeur voor een totaal overzicht in de gehele Auvergne:

FIETSVAKANTIES | WANDELVAKANTIES

Natuur in de Allier


Een prachtig natuurgebied is de vallei van de Allier tussen Vichy en Moulins. Elke zomer nestelen er zo'n 120 vogelsoorten. Sinds 1994 is de streek tussen Saint-Loup en Toulon-sur-Allier één van de grootste rivier-natuurreservaten van Frankrijk. De tijd dat jaarlijks meer dan 100.000 zalmen door de Allier zwommen is voorbij, het zijn er tegenwoordig nog enkele tientallen die de paai-plaatsen bereiken. Men doet er tegenwoordig overigens van alles aan om de zalm in de Allier te behouden.

De verschillende vissoorten zijn goed te zien door de grote ruiten van het trekvissen observatorium in Vichy. De waterkwaliteit van de Allier is trouwens erg goed. Bewijzen daarvan zijn de otter en de bever die veel voorkomen in die rivier. Minder bekend is de aanwezigheid van de Europese moerasschildpad.

Op de grens van de departementen Allier en Cher ligt met tienduizend hectare Europa's grootste eikenbos: het Foret de Troncais. Goed onderhouden paden brengen u tot aan de voet van bomen die meer dan 300 jaar oud zijn met mooie namen als 'La Sentinelle' en 'Le Chêne Carré'. Deze bomen zijn behoorlijk van omvang en kunnen een omtrek hebben van meer dan zes meter. Behalve onder meer wilde zwijnen en reeën komen er in dit bos ook veel edelherten voor.

Kuuroorden in de Allier


De historisch gegroeide thermale badsteden in de Allier zijn ook leuke vakantieoorden. Néris-les-Bains, Bourbon-l’Archambault en Vichy, allemaal gebouwd in de pure stijl van de thermale badsteden van het einde van de 19e eeuw, leven op het ritme van hun casino’s en hun theaters.

De “Spa des Célestins” of het “Centre thermal des Dômes” in Vichy behandelen reumatische en spijsverteringsaandoeningen, overgewicht en stofwisselingsproblemen. Deze instellingen bezitten niet alleen een echte kennis van zaken wat gezondheid betreft, maar ook op het gebied van welzijn. Als koningin der badsteden bezit zij een geschiedenis, een stijl en talrijke attracties.

Bourbon-l’Archambault staat al sinds de oudheid bekend om zijn geneeskrachtige deugden en dankt zijn naam aan Borvo, de Keltische God van het opborrelende water. Deze thermale stad tussen Moulins en het bos van Tronçais ligt in het hartje van het coulisselandschap van Bourbon. Er worden uitsluitend reumatische aandoeningen behandeld in als “historisch monument” geklasseerde thermen die onlangs volledig gerenoveerd zijn.

In de thermale en toeristische badplaats, Néris-les-Bains, biedt het heilzame water een remedie voor psychosomatische, neurologische en reumatische aandoeningen. De Galliërs namen er hun bad om religieuze redenen, de meer pragmatische Romeinen om te genezen.
Bij ons ziet u (bijna) alle vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Allier in het noorden van de Auvergne.

De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Bureau voor Toerisme Allier.

Photo Credits: o.a. © Hugo van Holten