• Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk
  • Ontdek de rust van midden Frankrijk

Vakantie in de Puy-de-Dôme


De Puy-de-Dôme (departement 63) is het middelste departement van de regio Auvergne en ligt zo'n 350 km ten zuiden van Parijs. Aan de noordkant grenst de Puy-de-Dôme aan de Allier (03) wat ook onder de regio Auvergne valt. Het departement is genoemd naar de 4000 jaar geleden gedoofde vulkaan ten westen van hoofdstad Clermont-Ferrand, de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme.

De noord-west-hoek van de Puy-de-Dôme, tussen de steden Clermont-Ferrand en Montluçon, grenst aan de Allier en de Creuse en staat bekend als de Combrailles. Midden door deze streek kronkelt de rivier de Sioule, hier treft u vele kastelen en kunt u heerlijk zwemmen, wandelen, kanoën en vissen.

Hoofdstad van de Puy-de-Dôme en de regio Auvergne is Clermont-Ferrand. Vooral bekend door de broers Edouard en André Michelin die in 1886 een rubberfabriekje overnamen en uitbouwde tot één van de grootste autobandenfabrieken ter wereld. Tegenwoordig is Clermont met 162 000 inwoners een levendige moderne stad met Parijse alure.

Via deze site heeft u toegang tot het grootste aanbod vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Puy-de-Dôme in het midden van de Auvergne.
 
FIETSVAKANTIES, WANDELVAKANTIES:
De Puy-de-Dôme is geschikt voor zowel recreatieve als sportieve fietsvakanties en wandelvakanties vanwege de verscheidenheid in landschap. Er is een ruige kant met zwaardere klims maar ook een meer heuvelachtige kant in het noorden van het departement op de grens met de Allier en de Creuse. Wij hebben op de website een groot aanbod fietsvakanties en wandelvakanties staan waarbij u kunt kiezen uit een standplaats vakantie, een trektocht of een rondreis waarbij u om de paar nachten met de auto of motor naar de volgende accommodatie reist om daar lokaal te wandelen en/of te fietsen. En een rondreis zonder dat u hoeft te wandelen of te fietsen kan uiteraard ook!

Kies het type reis van uw voorkeur voor een totaal overzicht in de gehele Auvergne:

FIETSVAKANTIES | WANDELVAKANTIES

Natuur in de Puy-de-Dôme


Door de aanwezigheid van vulkanen is de Puy-de-Dôme een stuk ruiger en bergachtiger dan de meer glooiende en heuvelachtige Allier. Het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne strekt zich vanaf de Puy-de-Dôme uit tot in buur-departement Cantal in het zuiden en is 348 000 hectare groot.

Naast het Parc des Volcans kent de Puy-de-Dôme nog een tweede natuurpark: het Parc Régional de Livradois-Forez met tevens de Monts du Forez. Wandelen in deze streek is afwisselend: in de prachtige natuur vindt u veel authentieke dorpjes, oude boerderijen, ruïnes en watermolens. Er zijn veel wandelingen uitgezet. Het gebied leent zich uitstekend voor allerlei buitensport-activiteiten, waaronder in de zomer wandelen en in de winter langlauf en sneeuwschoenwandelen. De GR3, onderdeel van het lange afstands wandelpad naar Santiago de Compostella, loopt over de toppen van de Monts du Forez naar Le Puy en Velay in de Haute-Loire.

Vulkanen in de Puy-de-Dôme


In het zuiden van de Allier ziet u de eerste al liggen maar om alles van dichtbij te zien moet u toch echt buur-departement Puy-de-Dôme in om de vulkanen van de Auvergne te bewonderen en te beklimmen en om nog meer te zien kunt u terecht tot in de Cantal. Wees gerust, de vulkanen zijn niet meer aktief. De laatsten hebben ruim 4000 jaar geleden letterlijk hun laatste adem uitgeblazen. Dat zijn de Monts Dômes, de vulkanen die vanuit het noorden het dichtstbij liggen, direct ten westen van Clermont-Ferrand.

Om het gebied te beschermen is het Parc Naturel Régional des Volcans d'Auvergne in het leven geroepen. Dit natuurpark heeft een oppervlakte van 348000 ha. Het park is onderverdeeld in drie verschillende gebieden maar van de Monts Dômes bij Clermont-Ferrand is de Puy-de-Dôme het hoogste punt met 1465 meter.

De foto links is genomen vanaf de top en u ziet het bezoekerscentrum met restaurant met een geweldig uitzicht op de omgeving. De top van de Puy-de-Dôme is met een treintje en te voet te bereiken, heen en terug ruim twee uur lopen. Maar met hellingen van 35 tot 40% kan dat best zwaar zijn. Als beloning kun je bovenop genieten van het fantastische uitzicht over de keten van gedoofde vulkanen. Vlakbij de Puy-de-Dôme ligt ook het themapark Vulcania . Het borrelen, grommen en uitbarsten van vulkanen kan dichtbij worden bekeken, maar dan zonder de vingers te branden
Bekijk bij ons (bijna) alle vakantiehuizen, chambres d'hôtes, hotels, wandelvakanties, fietsvakanties en rondreizen van particulieren en reisorganisaties in de Puy-de-Dôme in het midden van de Auvergne.

De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Bureau voor Toerisme Puy-de-Dôme.

Photo Credits: o.a. © Hugo van Holten