midden frankrijk

Het midden van Frankrijk is een uitgestrekt gebied. Op deze site richten wij ons op de regio’s die rond het hart van Frankrijk liggen, te weten Auvergne, Bourgogne, Limousin en Centre.

auvergne

De regio Auvergne is vooral bekend door het vulkanische en daardoor ruige karakter van de departementen Cantal, Haute-Loire en Puy-de-Dôme. Minder bekend is het departement Allier, in het noorden van de Auvergne, dat bestaat uit een glooiende, heuvelachtige omgeving. De Allier is daardoor geschikt voor wandelvakanties en fietsvakanties voor iedereen, terwijl de Cantal, Puy-de-Dôme en Haute-Loire voor de meer sportievere wandelaars en fietsers geschikt zijn vanwege de vele (lange en steile) klims.

De Auvergne begint op zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Parijs, zo’n 8 uur vanaf Amsterdam. Met de auto komt u in de Auvergne via de snelwegen A71/A75 (Parijs-Bourges-Clermont-Ferrand) en A77/N7 (Parijs-Nevers-Moulins). De Auvergne ligt net in de zuidelijke helft van Frankrijk, net onder de Loire, wat gunstig is want daar begint het zuidelijke klimaat.

Als mensen de Auvergne al kennen is dat vanwege de vulkanen, zoals de 1465 meter hoge Puy-de-Dôme. Het meest noordelijke deel van de Auvergne, het departement Allier, is een gebied waar de koningen van Frankrijk vandaan komen en dat is nog te zien aan de vele kastelen die het gebied rijk is. In de hele Auvergne staan veel Romaanse kerken. 

Natuurliefhebbers zullen in de Auvergne genieten van de schone lucht en de hoge kwaliteit van het milieu. De vele meren, vulkanen, valleien, bossen en moerassen in de Auvergne hebben een uitzonderlijke flora en fauna die ongetwijfeld een grote indruk zullen achterlaten. Met maar liefst 109 natuurlijke bronnen (waaronder die van Volvic), bijna honderd vulkanen en meer dan 20.000 kilometer aan waterstromen is de Auvergne een van de grootste en best bewaarde natuurgebieden van Europa.

De hoofdstad en tevens grootste stad van de Auvergne is Clermont-Ferrand. De stad kent een rijke geschiedenis, een gezellig centrum en diverse interessante bezienswaardigheden. Eén van de mooiste gebouwen van Clermont-Ferrand is de Notre-Dame-de-l’Assomption kathedraal. Bijzonder is vooral dat het gebouw is vervaardigd van zwarte lavasteen afkomstig uit de Auvergne. De gotische kerk heeft een zeer strenge uitstraling door de kleur van het lavasteen. Het oude, middeleeuwse, centrum is goed bewaard gebleven. Als u hier ronddwaalt, waant u zich in vervlogen tijden.

bourgogne

De Bourgogne ligt nog net in de noordelijke helft van Frankrijk, net boven de Loire, en heeft een landklimaat wat betekent dat de zomers warm, maar de winters erg koud kunnen zijn. De Bourgogne is een bekende wijnstreek, verder is het heuvelachtig en zijn er veel bossen. Met midden in de Bourgogne waarschijnlijk Frankrijks bekendste natuurgebied, de Morvan. En neem de tijd om te genieten van een gastronomische -Boergondische- maaltijd in één van de vele restaurants met een Michelin ster.

De Bourgogne, in het Nederlands ook wel Bourgondie genoemd, begint op zo’n uur rijden ten zuiden van Parijs, zo’n 6 uur vanaf Amsterdam, en bestaat uit de departementen Yonne, Côte d’Or, Nièvre en Saône-et-Loire. Met de auto komt u in de Bourgogne via de snelwegen A77/N7 (Parijs-Nevers), A6 (Parijs-Auxerre) en oostelijk via de A31 (Nancy-Dijon).

centre

Centre ligt tegen Parijs (Ile de France) aan en dus in de noordelijke helft van Frankrijk. Het klimaat van Centre France is gematigd met redelijk milde winters, redelijk warme zomers (zo’n 24 graden) en neerslag verdeeld over het gehele jaar maar uiteraard is het geen zuid-Frankrijk. De regio staat vooral bekend als de Loirestreek. Door de koers van de rivier te volgen kunt u de kastelen aan de Loire ontdekken: bouwwerken uit de Renaissance, middeleeuwse vestingen, al het gebouwde erfgoed langs de Loire staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koningen, kunstenaars en beroemde auteurs hebben zich niet vergist. Door de charme van de Loire, kozen velen er voor hun woonplaats aan de oevers van de Loire te bouwen.

De regio Centre, ook wel Loirestreek genoemd, ligt in midden Frankrijk op een uurtje rijden onder Parijs en zo’n 6 uur vanaf Amsterdam. Centre bestaat uit de departementen Cher, Indre, Eure-et-Loir, Indre-et-Loire, Loiret en Loir-et-Cher. Met de auto komt u in Centre via de snelwegen en A11 (Parijs-Chartres), A10 (Parijs-Orleans-Tours), A20 (Parijs-Vierzon-Chateauroux) en A6/A77 (Parijs-Montargis-Nevers).

limousin

Als mensen de Limousin al kennen is vooral dat vanwege de stad Limoges. Maar wat ook de charme is van Limousin zijn de glooiende, groene landschappen, vaak doordrongen van geschiedenis en veelbelovend voor tal van activiteiten en rijk aan uitdagingen voor zelfs de meest veeleisende sporters, of dat nu ruiters zijn, of renners, mountainbikers of zelfs kayakvaarders. In de Limousin zijn veel mooi en rustig gelegen vakantiehuizen te vinden, vaak midden in de natuur, zonder directe buren.

De Limousin ligt in midden Frankrijk en begint op zo’n 3 uur rijden ten zuiden van Parijs, zo’n 8 uur vanaf Amsterdam. De Limousin bestaat uit de departementen Creuse, Haute-Vienne en meest zuidelijk ligt de Correze. Met de auto komt u in de Limousin via de snelwegen A71/A20 (Parijs-Orleans-Vierzon-Limoges), A71/N714/N145 en A71/A89 (Parijs-Bourges-Montlucon).