Ontdek de rust in midden Frankrijk: nieuwsberichten en tips over vakanties in midden Frankrijk door ons ontvangen op contact@vakantie-midden-frankrijk.com.

AUVERGNE EEN ECHT WATERGEBIED

Auvergne is rijk aan ongerepte natuur, prachtige flora en fauna en vele wandel, fiets en trektochten. Maar ook is deze streek een echt watergebied en uitermate geschikt voor een actieve vakantie. De regio is vooral bekend om haar natuurlijke meren ontstaan door oude vulkanen, watervallen en beschermde, wilde rivieren. In totaal is er 23.000 kilometer aan waterwegen, heldere bronnen en waterplassen. De naam Auvergne 'Waterland' is dus wel op z'n plaats.

Echte watersportliefhebbers zijn hier op de juiste plek. De wateren van Auvergne lenen zich namelijk prima voor watersporten als rafting, kanovaren, kajakken, waterskien maar ook zwemmen en vissen. Daarnaast worden er vele recreatieve activiteiten georganieerd waardoor men optimaal kan genieten van al het moois dat de regio te bieden heeft.

Een aantal wateren in de Auvergne:
Kratermeren: Meren die zijn ontstaan in de kraters van vulkaanuitbarstingen. Zoals Lac de Servières, Lac Pavin en Lac du Bouchet. Ongerepte rivieren: Gorges de l'Allier in de Haute-Loire is nog een van de laatste onaangetaste waterwegen in Europa. Diverse waterssoorten als kanovaren en kajakken zien hier mogelijk uit te oefenen. Waterplassen: Door heel Auvergne liggen verschillende waterplassen verspreid. De meest interessante zijn die van Sault, Prades en Goule.

VAKANTIE IN DE AUVERGNE

Tijdens een vakantie in de Auvergne kunt u genieten van de lekkerste streekproducten en –gerechten. Vooral de kazen van Auvergne genieten wereldwijde bekendheid. De zogenaamde AOC-kazen (Appelation d’Origine Controlée) hebben zelfs een eigen route in dit deel van Frankrijk. De bekende kazen waar het om gaat zijn de Cantal, Salers, Bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire en Fourme d’Ambert. Er worden echter nog veel meer lekkere, maar onbekendere, kazen geproduceerd. De kazen-route loopt dwars door de Auvergne langs kaasboerderijen, kaaswinkels en zuivelfabrieken. Na het voltooien van de route kent het productieproces van de Franse kaas geen geheimen meer voor u. Naast kaas worden er ook smakelijke vleesproducten zoals gedroogde worst in de Auvergne geproduceerd.

De Auvergne is ook bekend vanwege haar mineraalwater. Van bruisend tot plat, Volvic tot Vichy en van Chateldon tot Chateau d’Eau. Het ene merk is bekender dan het andere. Het is niet alleen water wat de klok slaat in Auvergne, want er is natuurlijk ook altijd wijn in Frankrijk. De lekkerste witte, rode en soms zelfs bruisende zijn Saint-Pourçain en Côte d’Auvergne. Puy-de-Dôme kent een aantal lekkere landelijke wijnen. Gaat u in de Auvergne uit eten? Neem eens een lekkere authentieke stoofpot met de geurige roze knoflook van de streek, Aubrac rund en aardappels. Onvergetelijk lekker!

De natuur van Auvergne is al even fenomenaal als de producten van de streek. Het vulkanisch landschap van het Centraal Massief is adembenemend mooi. De vulkanen slapen al lange tijd dus er is niets om bang voor te zijn. Het landschap nodigt uit om lange wandelingen te maken of zelfs te mountainbiken of te abseilen. De vulkaan Puy-de-Dôme heeft een hoogte van 1.465 meter en biedt een prachtig uitzicht op de andere vulkanen van de streek. Op deze vulkaan is een oude ruïne van een Romeinse tempel te bekijken. Het bijzondere Parc Regional Volcans ligt om deze vulkanen heen gedrapeerd. Het vulkanische landschap lijkt soms buitenaards en is iets wat u absoluut gezien moet hebben wanneer u de Auvergne aandoet.